Aromaterapi – et velduftende alternativ

AromatherapyAromaterapi er en form for terapi som gjerne brukes i alternativ medisin, og er i bruk i store deler av verden. I aromaterapien benytter man aromaen i planteoljer fordi de har utsøkte dufter og, i følge de som driver i denne bransjen, lindrende og legende egenskaper. Det finnes riktig nok ikke noe vitenskapelig bevis for at det virker ennå, men mange føler at det har noe for seg.

Når man gjennomfører slik terapi, må man være klar over at det tidvis kan ha visse bivirkninger. Noen forskere har hevdet at det kan føre til opphopning av oljer i kroppen, og at dette ved overdreven bruk kan føre til symptomer på forgiftning. Alle stoffer er som kjent giftige og skadelige dersom de kommer inn i kroppen i for store mengder. Dersom man unngår å få oljene inn gjennom munnen, skal man imidlertid som regel være trygg. Noen utvikler allergi som følge av denne terapien, og barn kan få spesielt skumle bivirkninger dersom de ånder inn mynteolje. Denne oljen brukes imidlertid ikke lenger på barn av ansvarlige aromaterapeuter. I praksis er det få potensielt negative virkninger av aromaterapi, med mulig unntak for hudallergier.

Aromaterapiens virkninger er bestridt innenfor det vitenskapelige fellesskap. Man har ikke lyktes i å komme til noen entydig konklusjon, delvis fordi praksis blant aromaterapeuter er lite regulert og standardisert. De effektene som oppstår er veldig avhengige av hvordan oljene påvirker huden til den enkelte, i kombinasjon med massasje og sanseinntrykk. Behandlingen har altså flere dimensjoner som ikke med letthet kan gjøres til gjenstand for klinisk medisinske eksperimenter.

I dag jobbes det mye med å profesjonalisere utøvelsen av aromaterapi i Norge. Dette skal ikke lenger være et domene der kvakksalvere og amatører får slippe til. Av den grunn finnes det nå studietilbud i naturmedisinsk aromaterapi ved Bio Medicus i Oslo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *